Budowa masy mięśniowej wymaga dostarczenia odpowiedniego paliwa w postaci pokarmów, które powinny stanowić grupę wysokoodżywczą. Oznacza to, że nie powinny być to typowe fast foody, a żywność reprezentująca bardziej jakościowe kategorie naszego menu. Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami [...]
[...] Jeżeli sądzisz, że podobne odżywki są zbędne i szkodliwe to ... przestań jeść węglowodany. Klasyczny posiłek stereotypowego kulturysty to właśnie węglowodany + białko (np. ryż i kurczak). Czy gainer jest bezwartościowy? Jeżeli masz duży problem z nabieraniem masy mięśniowej, czy w ogóle ze wzrostem masy ciała – gainer może być idealnym [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] kilka sugestii dotyczących składników w poszczególnych kategoriach. Najlepsze źródła pokarmowe Źródła Przykłady Węglowodany makarony pełnoziarniste, kasze gruboziarniste, ryż brązowy, ziemniaki, owoce, pieczywo razowe i pełnoziarniste Białka chude mięsa np. drobiowe, ryby, jajka, nabiał, rośliny strączkowe, odżywki białkowe Tłuszcze oliwa z [...]
[...] w dietach dla „zwykłych” ludzi. Dlaczego nie chudnę? Bardzo często firmy wytwarzające produkty żywieniowe bogate w węglowodany (np. wysokowęglowodanowe przekąski, ryż ekspandowany, orkisz itd.) sponsorują np. imprezy biegowe. Jeszcze nic takiego się nie stanie, gdy biegacz mający 8-10% tkanki tłuszczowej sięgnie po słodką przekąskę, [...]
[...] Wings dostarcza aż 4.5 g soli, z kolei podwójny McRoyal pikantny 3.1 g. Jakie są najlepsze źródła węglowodanów? Ryż biały i brązowy, makaron klasyczny i razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Z pewnością możesz wzbogacić swoją dietę o porcje węglowodanów pochodzących ze świeżych owoców i warzyw, jednak z reguły nie [...]
[...] korzystna. Kulturysta (i każda osoba szanująca zdrowie) najbardziej skorzysta na podaży węglowodanów o wolniejszej kinetyce (kasza gryczana, pęczak, makaron razowy, ryż brązowy itd.). Gdy glukoza jest podawana bez fruktozy, uzupełnia glikogen wątrobowy w tempie 3,6 g / h. Gdy poda się glukozę i fruktozę tempo wynosi ~7.3 g glikogenu [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
[...] 43 lata, 8 lat treningu, 15 startów w zawodach, kategoria masters; największe osiągnięcie 4. miejsce na szczeblu krajowym), na lunch zjada 200 g piersi z kurczaka z porcją ryżu brązowego i 100 g zielonych warzyw. Posiłek przedtreningowy jest dokładnie taki sam, jak lunch (kurczak, ryż, warzywa). Posiłek potreningowy to zwykle rumsztyk wołowy [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
[...] g groszek zielony 20 g pomidor 120 g kiełki 10 g Energia i makroskładniki 299.2 kcal Białka: 15 g Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 39 g Obiad Kotlety sojowe w sosie curry z komosą ryżową kotlety sojowe 50 g bulion warzywny 100 ml mleka kokosowego 50 ml curry – wg uznania cukinia 80 g papryka 100 g cebula 30 g orzechy ziemne 10 g olej rzepakowy 5 g [...]
Węglowodany są jednym z głównych składników diet kulturystycznych. Istnieją naukowcy, którzy kwestionują sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz [...]
Dorian Yates był jednym z masowych potworów lat 90. XX wieku. Jego dzieło kontynuowali Nasser El Sonbaty, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, a obecnie w ten trend wpisuje się również Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay (zwycięzca Mr. Olympia 2020). Nie wiem, czy te sylwetki są ładne, czy wpisują się w kanon kulturystycznego piękna. To kwestia [...]
[...] stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić trochę pieniędzy sprawdzi się klasyczny ryż biały lub zwykły makaron. Z pewnością możesz [...]
[...] warzywami Tortilla pełnoziarnista 65 g Mięso z piersi indyka 150 g Winiary Majonez dekoracyjny (Winiary) 10 g Papryka czerwona 120 g Papryka zielona 120 g Obiad: Pomidorowy ryż z soczewicą Ryż basmati 100 g Pomidory w puszce 240 g Soczewica czerwona nasiona suche 60 g Cebula 50 g Olej rzepakowy uniwersalny 20 g Deser: Wafle ryżowe ze słodkim [...]
[...] składem niż tradycyjny chleb, gdyż do wyrobu chrupkiego pieczywa nie potrzeba zbyt wielu dodatków i polepszaczy. Porównanie produktów Chaber Pieczywo chrupkie lekkie Skład: ryż 93%, woda, sól 1%. 100 g tego pieczywa dostarczy 351 kcal, w tym: 8 g białka, 2,4 g tłuszczu, 74,5 g węglowodanów. Plusy: ogólnodostępne, ma całkiem ciekawy skład, [...]
[...] z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT); ogółem 1-1.2 g na kg masy ciała węglowodany złożone np. ryż brążowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Uwaga: przy zaburzeniach glikemii węglowodany wg badań warto stosować do godziny 13:00 [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]